RO Flag
Rou
Blog

Bucurii Simple

Cum iti este "mindset-ul"?

January 12, 2022
Carol Dweck_quote

V-ati intrebat vreodata daca modul in care ganditi va impiedica (poate) sa va atingeti potentialul?

Ce ati raspunde la intrebarea: "credeti ca inteligenta, abilitatile, talentele, credintele voastre pot fi schimbate / dezvoltate in timp? DA sau NU?"

Conform clasificarii facute de Carol S. Dweck (profesoara de psihologie la Universitatea Stanford) in cartea "Mindset", persoanele care ar raspunde cu "DA" au o mentalitate flexibila, iar cele care ar raspunde cu "NU" au o mentalitate rigida.

O diferenta majora intre cele doua tipuri de mentalitati se refera la modul in care este privit potentialul. Daca sustinatorii rigiditatii in gandire cred ca potentialul unei persoane poate fi masurat in mod simplu, intr-un anumit moment, persoanele cu mentalitate flexibila stiu si cred ca potentialul lor va creste, prin efort si stradanie continua, in decursul timpului. Pentru cei cu mentalitate rigida, stradania este necesara doar celor care au anumite deficiente, lipsuri ...

Oamenii cu mentalitate flexibila nu cauta perfectiunea imediata, ci sunt adeptii procesului de perfectionare care se realizeaza gradual, in timp. Persoanelor cu mentalitate rigida le plac lucrurile sigure pe care le pot controla, pentru ele esecul este traumatizant.

Vestea buna este ca daca se doreste, se poate trece de la tipul rigid de a gandi la mentalitatea de tip flexibil. Dar, nu peste noapte si nu fara a exersa cu sarguinta :)!

Cartea lui Dweck (care s-a documentat considerabil pentru a o scrie, consultandu-si inclusiv studentii) este extraordinara si prin felul in care explica, prin exemple, modul in care mentalitatea flexibila si / sau rigida ne poate influenta toate aspectele vietii, de la business la dragoste.

In plus, este esential modul in care ne educam copiii, ca parinti si / sau profesori. Profesorii cu mentalitate flexibila cred in dezvoltarea intelectului si a talentelor, fiind fascinati de procesul de invatare. Profesorii cu mentalitate rigida creeaza o atmosfera de invatare bazata pe judecata; acestia analizeaza rezultatele initiale ale elevilor si acorda calificativele "destept" sau "prost", renuntand la cei considerati "prosti".

Dupa cum bine spunea o prietena, cartea "Mindset" a lui Carol S. Dweck ar trebui sa fie inclusa in programa scolara.

Hmm, cum ar arata oare lumea in care majoritatea dintre noi ar avea mentalitate flexibila sau, macar, ar incepe sa faca pasii necesari catre un astfel de mod de gandire?

https://www.ted.com/talks/carol_dweck_the_power_of_believing_that_you_can_improve

subscribe to my newsletter

A letter from me will show up in your inbox, with life and business insights, my latest articles and more. Stay courageous, authentic and kind.

Your successfully subscribed! Please confirm this process from your email address.
Oops! Something went wrong while submitting the form.