RO Flag
Rou
Blog

Oameni

Proiecte

Curaj = Să ai încredere!

July 17, 2023

Pentru voi, cei care îmi urmăriți scrierile, nu mai este un secret bucuria pe care mi-o aduc întâlnirile cu oameni care aleg să-și exprime Vulnerabilitatea, Unicitatea, Curajul și Autenticitatea.

Prietenii mai știu despre mine că iubesc cafeaua de specialitate și experiențele pe care ni le oferă acest lichid delicios.

Așa că, azi, invitatul meu este Puky (Lengyel Attila) care, alături de Raul Costin și Raluca Taifas, a deschis, în toamna lui 2021, actuala mea cafenea preferată din București Throwback Coffee & Stories.

Spre finalul lunii iunie, eram în căutarea unui loc din Cotroceni unde să-mi lansez cartea pentru copii Curaj, Copile!Am intrat pe Instagram și am văzut, întâmplător, o postare marca Throwback și am simțit că acela este locul. Fiind chiar în cartierul unde locuim, am mers să văd locul. Restul este, desigur, poveste.

După evenimentul pe care l-am avut pe 7 iulie, am vrut să aflu din povestea lui Puky, așa că iat-o aici, dezvăluită prin intermediul unui mini-interviu.

1. Care sunt trei momente importante din viața ta la care te-ai opri pentru a ne spune cine ești?​

Primul ar fi cel în care am realizat că mă pricep să torn lapte în cafea, adică la latte art. Eram tot mai. Participând la un curs de barista prin 2015-2016 mi-am dat seama că, băi frate, eu asta trebuie să fac. Că eu trebuie să fac 100% asta și acela a fost un moment foarte împlinitor.

Chestiile profesionale și cunoaștere de sine merg cumva mână în mână. Faptul că eu sunt atât de pasionat de cafea și de proiectele astea ale mele reprezintă un foarte mare ajutor al stării de bine și al echilibrului de care mă bucur acum în viață.

Un alt moment foarte important în viața mea este cel în care am găsit motoreta aceea cu trei roți Piaggio pentru proiectul „The Little Italian”. Țin minte cum am găsit motoreta abandonată în curtea cuiva și am decis să o cumpăr. Omul mi-a cerut 500 €, iar eu i-am zis că îi dau banii ăia dacă mi-o pornește și omul a bibilit-o vreo două zile și a pus pe picioare J. Țin minte și acum cât de valoroși am simțit că sunt cei 500 € cheltuiți atunci. Da, foarte fain moment!

Al treilea moment la care m-aș opri este întâlnirea cu Ramona - partenera mea de viață. Este persoana pe care o cunosc de când m-am mutat în București; curând, facem un an de zile împreună. Pentru mine, ea este, cu siguranță, sufletul meu pereche. Ce s-a întâmplat între noi nu am mai simțit niciodată în viața mea! O conexiune atât de importantă și de puternică cu cineva eu nu am mai simțit! Ca să înțelegi cât de strânsă este legătura noastră, îți spun doar că am decis să locuim împreună din prima zi când ne-am cunoscut.

2. Ce te-a determinat să ajungi unde ești acum?

Dintotdeauna, am fugit de mediocritate, de viața aia de nimic. Întotdeauna mi-am dorit să pot să trăiesc frumos, să fac ceea ce-mi place, să fac ceva cu foarte multă pasiune. Ideea de a trăi frumos, de a fi liber să te bucuri de viață fără a fiprins în capcana mediocrității, în „închisoarea” jobului de la nouă la cinci când muncești pentru cineva.

Am avut și o perioadă în care am fost rătăcit, puțin așa, în viața mea. Nu îmi găsisem echilibrul și drumul și nu știam în ce direcție s-o iau. Dar, cumva pasiunea asta mi-a dat direcție și cu trecerea timpului îmi arată că este singurul drum pentru mine. Este un sentiment foarte plăcut să-ți descoperi asta în viață și chiar mă consider norocos că am ajuns cine sunt, pentru omul care sunt în ziua de astăzi.

3. Care consideri că sunt cele mai importante realizări din viața ta de până acum?

Cea mai importantă realizare din viața mea cred că este proiectul micului italian: motoreta. Este proiectul pentru care m-am sacrificat cu totul și, cumva, pentru asta cred că este cea mai mare împlinire să văd proiectul ăsta gata.

De curând am avut așa una un moment de recunoștință. Fusesem la un eveniment și a fost primul eveniment realizat împreună cu Ramona, partenera mea. Și, a fost pentru prima dată în viață când mi-am văzut proiectul exact cum îmi imaginam că aș vrea să fie acum vreo cinci-șase ani. Efectiv, mă uitam și realizam că am reușit și că, în plus, pot săîmpart acest sentiment cu persoana iubită.

Realizarea cea mai importantă în plan sentimental este viața pe care o am alături de Ramona. Ia uite că iarăși revin la ea J. Mi-am dorit foarte mult viața pe care o trăiesc alături de ea și sunt foarte fericit, împlinit lângă o asemenea femeie. Văd în mine cât de multe reușesc să fac și ce fel de om sunt alături de ea. Ce fel de om sunt acasă și în viața asta de zi cu zi; câteodată nici eu nu mă recunosc!

Cred că, întotdeauna, sau de când m-am maturizat, mi-am dorit o viață frumoasă lângă cineva și să iubesc pe cineva. Iar, acum pentru prima dată în viață simt că am parte de asta. Că am pentru cine să fiu omul care mi-am dorit întotdeauna să fiu: omul acela harnic care face și curăță și gătește și iubește. Lângă ea, eu chiar am parte de tot ceea cemi-am dorit vreodată fără nicio îndoială.

4. Care sunt provocările vieții de antreprenor?

În primul și-n primul rând când mă gândesc la întrebarea asta, cred că cea mai mare provocare sunt banii. Cred că din cauza asta am simțit cele mai mari frustrări din viața mea de până acum. Este foarte greu să pornești un business de cafea de specialitate, iar eu sunt și genul de om care are o pasiune foarte mare pentru aparatura pe care o deține și toți banii mei au fost investiți în cea mai bună aparatură pentru cafea.

Alte chestii care te provoacă sunt oboseala fizică și psihică, iar cea din urmă este și mai mare. Le resimt pe amândouă,le-am simțit de când am devenit antreprenor acum cinci ani. Dar, așa e viața: cu zile mai bune, zile mai puțin bune, cu luni încheiate bine, dar și luni încheiate pe minus, ups & downs.

Uite că am trăit și clipe nebune de-a lungul vieții de antreprenor. Pentru realizarea primului meu eveniment cu motoreta - care a fost unul caritabil pentru niște copii cu autism, mi-am vândut mașina ca să pot să îmi iau toată marfa necesară acelei zile speciale.

5. Cum definești curajul?

Pentru mine, curaj a fost să-mi cheltui toți banii pentru proiectul care în care investisem în momentul respectiv. Iar asta s-a întâmplat cu toate cele trei proiecte ale mele, pentru fiecare în parte mi-am cheltuit toți banii, chiar și ăia pe care nu-i aveam: pe echipamente, pe cești, pe viața pe care o am în București...

Și, aș mai putea spune:

Curaj = Să ai încredere! Și eu am avut foarte mare încredere în mine și în proiectele mele și mi-am dorit foarte mult lucrurile și realizările pe care le am în ziua de azi.

6. Trăim vremuri interesante, provocatoare; la ce resurse interioare apelezi pentru a-ți menține starea de bine?

Cred că în perioada asta a vieții mele apelez mai mult la chestii exterioare și una din ele ar fi gătitul care mă relaxează foarte mult după muncă o zi obositoare.

Și o altă chestie, care pentru mine este un fel de meditație, este curățenia. Să fac curățenie este unul dintre lucrurile mele preferate și de multe ori îmi încep ziua la muncă cu curățenie. Iar asta îmi dă un bust pe toată ziua. Pentru mine, a face curățenie în prima oră sau în primele ore ale dimineții este ca și cum aș medita.

Evident că fac și mișcare doar că nu atât cât mi-ar plăcea să fac sau cât ar trebui să fac sau cât îmi permit energia mentală și cea fizică. Una dintre dorințele mele este să pot să aloc mai multă energie și mai mult timp sportului.

Și, îmi place foarte mult bicicleta, iubesc cursierele. În momentul de față nu am o bicicletă pentru că mi-am vândut-o pentru ultimul meu proiect în care am investit și încă n-am reușit să-mi cumpăr alta, dar urmează.

7. Daca ar fi să privești Viața ca pe o călătorie, unde crezi că te afli, acum, pe acest drum?

Uitându-mă la viața mea ca la o poveste, cred că sunt la punctul acela în care spui: și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți, și asta mulțumită persoanei cu care trăiesc zi de zi – Ramona, pentru că îți spun sincer nu mai vreau să investesc în aparatură de cafea, ci doar în a-mi găsi echilibrul și a mă bucura de viață, evident lucrând, dar nu investindu-mi toți banii.

Asta am aflat de la Puky, iar dacă vreți să testați pasiunea și poveștile din cafea, vă așteptăm aici în Cotroceni, pe strada Dr. Petre Herescu nr. 26, poate chiar mâine.

subscribe to my newsletter

A letter from me will show up in your inbox, with life and business insights, my latest articles and more. Stay courageous, authentic and kind.

Your successfully subscribed! Please confirm this process from your email address.
Oops! Something went wrong while submitting the form.