Sunt bucuroasa si recunoscatoare sa impartasesc cu voi, primul interviu gazduit de paginile acestui blog.
Dupa cum marturiseam intr-o postare de acum cateva luni, cred in abordarea holistica a bolilor si, din momentul in care endometrioza a recidivat, am urmat diverse terapii alternative. Astfel, am ajuns si la Miruna Macavei - instructor de practici chinezești și terapeut Chi Nei Tsang.
Zilele trecute am rugat-o pe Miruna sa ne vorbeasca despre terapia chinezeasca Chi Nei Tsang (CNT). Iata ce ne spune ea.
"1. Bună, Miruna! Mai întâi spune-mi câte ceva despre tine, apoi cum a fost prima ta întâlnire cu Chi Nei Tsang.
- A fost o vreme când îmi spuneam Geo (după primul meu nume, Georgiana) și când am lucrat prin diverse locuri și domenii, inclusiv apărarea drepturilor omului și egalitatea de șanse între bărbați și femei, plus misiuni OSCE prin zone de conflict, gen Bosnia și Kosovo. Dar acei ani mi se par ca o poveste din trecut…De când m-am apucat de practicile taoiste pentru sănătate și vitalitate (Chi Kung sau Qigong și Tai Chi Chuan), prin 1999, am început să folosesc al doilea nume, Miruna, la îndemnul soțului meu, pe care l-am cunoscut chiar la primul grup de Tai Chi la care am ajuns.Acum sunt instructor de Qigong și Tai Chi în sistemul chinezesc Universal Healing Tao, mă ocup și cu Feng Shui tradițional și, mai nou, adică din 2014, am început și partea terapeutică a sistemului Universal Healing Tao.Chemarea către terapie a venit mai târziu decât cea pentru practicile Qigong, după mulți ani de studiu și practică ale acestor tehnici chinezești. Mă gândesc că e și deoarece, ca să fii un terapeut bun, care rămâne sănătos și strălucitor și zâmbitor, trebuie să-ți menții nivelul de energie la cote ridicate. Iar Qigong tocmai cu asta se ocupă…Nu ajunge să fii doar un bun terapeut, care cunoaște zeci de tehnici și știe exact pe ce punct să te apese pentru problema ta. Trebuie să ai și o energie bună, o inimă plină de iubire, să ai compasiune și să știi să te protejezi de energiile bolnave cu care vii în contact direct.Trebuie să fii blând, cinstit și drept, adevărat cu tine și cei din jur, atât empatic, dar și ferm, pentru că oamenii vin la tine cu ideea că îi vei vindeca, dar trebuie să plece cu ideea că se vor vindeca singuri, cu ajutor și îndrumare din partea ta.
2. Ce este CNT? Definitia oficiala si definitia ta, daca ai una care iti este draga. Cine l-a creat? Cum lucrează, la ce niveluri (nu doar fizic, ci și emoțional, mental, etc.)?
- Hmmm, definiție oficială, zici? Chi Nei Tsang e o formă complexă de terapie pentru detoxificarea și energizarea zonei abdominale, conținând tehnici chinezești și tailandeze de terapie și meditație.Lăsând definiția oficială la o parte, cititoarele trebuie să știe că, în sistemul Universal Healing Tao, există până acum 5 niveluri de CNT, iar definiția de mai sus se poate aplica doar nivelului 1, unde lucrăm pe abdomen cu degetele, palmele și, mai rar, cu cotul.De la nivelul 2 în sus, avem tehnici speciale centrate pe ombilic, considerat de chinezi drept centrul energetic al corpului, cel din care s-a format și a evoluat, de la naștere, corpul nostru. Avem și alte tehnici specifice, denumite vânturi, prin care eliminăm din corp energiile bolnave, stagnante, apăsând puncte de pe corp și cap într-o anumită ordine.Apoi avem CNT 3, denumit și Tok Sen, masajul cu instrumente de lemn, CNT 4 sau Karsai Nei Tsang, sau masajul centrat pe zona organelor sexuale (e mai mult inconfortabil decât plăcut, dacă aveați întrebări despre acest aspect!), CNT 5 sau pulsurile vitale, unde se lucrează direct cu zecile pe pulsuri din corp.
[gallery ids="https://gabrielablaga.ro/wp-content/uploads/2017/10/img_1466.jpg|,https://gabrielablaga.ro/wp-content/uploads/2017/10/img_1520.jpg|" type="rectangular"]
Mai nou, maestrul Mantak Chia, fondatorul sistemului Universal Healing Tao și principalul cercetător în domeniul terapiei CNT, a creat CNT cu micro-curenți, care lucrează pentru eliberarea în profunzime a tensiunilor și problemelor.Definiția mea ar suna cam așa: este o artă complexă a vindecării în care tu, ca terapeut, ai un rol de îndrumător către sănătate al clientului, considerat mai mult student decât pacient. Este o artă în care vindeci mai mult cu inima decât cu tehnica în sine. Este un stil de viață, pentru că asta-i una din frumusețile acestei terapii: poți încorpora în rutina ta destule tehnici care să te ajute să rămâi sănătos și voios. Este un drum pe care, odată pornit, nu te mai oprești.
3. Cui se adreseaza aceasta terapie? Este doar pentru persoanele cu anumite afecțiuni? Sau pentru noi toți?
- Dacă ai insomnii, ești stresat, încordat și respiri cu probleme, CNT e pentru tine. Dacă ai probleme cu digestia – balonare, constipație și alte provocări – sigur ai nevoie de CNT. Dacă ai disfuncții legate de organele sexuale, tot la CNT ar fi bine să apelezi.În plus, CNT e pentru cei care nu mai au legătură cu corpul lor, cei sau cele care trăiesc mai mult în cap/minte și foarte puțin în corp. Este pentru cei care au uitat să aibă grijă de ei și care abia acum iau în seamă strigătele corpurilor lor.Am întâlnit și persoane fără prea mari probleme legate de zona abdominală, pe care nu le-am mai chemat la o altă ședință, pentru că ar fi fost doar un masaj de relaxare pe care-l pot primi și din partea unui terapeut maseur nespecializat în CNT.
4. Cine nu poate face CNT (contraindicații pentru afecțiuni fizice)?
- Aici sunt câteva la mintea cocoșului, ca să zic așa: în perioada menstruației, graviditate și lăuzie, operații recente (mai recente de 6 luni) în zona abdomenului, precum și boli infecțioase sau leziuni ale pielii în zona abdominală.Alte contraindicații ar fi: cancere (melanom și limfom), dispozitiv contraceptiv intra-uterin (sterilet), stent-uri pentru inimă, implanturi cardiace, afecțiuni serioase ale sistemului circulator, ocluzii intestinale.
5. Ce beneficii are? De ce ar veni cineva la CNT?
- Am aici o listă lungă, cât timp ai să ma asculți?Tu știi deja că prin Chi Nei Tsang lucrăm în principal în zona organelor majore și a celor asociate lor, conform medicinei chineze:splina-pancreasul și stomaculficatul și vezica biliarărinichii și vezica urinarăInima și intestinul subțireplămânii și intestinul grosCa o paranteză, pentru inimă și plămâni se lucrează nu pe abdomen, ci pe piept, intercostal și pe coaste, acesta fiind așa-numitul masaj al forței vitale (life-force massage) care îți aduce o mare eliberare emoțională!Chinezii consideră că stocăm energie și emoții în organe, iar noi, terapeuții CNT, lucrând tocmai pe aceste organe interne, le eliberăm de stres, de energii și emoții negative și le readucem la o stare bună de sănătate.
Masajul CNT ajută la eliberarea de tensiuni, presiuni și căldură internă acumulată în interior, ajută la detoxificare, eliberează blocajele de pe meridianele energetice, te scapă de dureri și gaze abdominale, te ajută să-ți îmbunătățești digestia și eliminarea.
În plus, și aici este interesant pentru cititoarele tale, există tehnici speciale pentru organele sexuale feminine, în care lucrăm pe zona ovarelor și a uterului. Creăm, astfel, condiții de sănătate pentru ele, îmbunătățim fluxul de sânge și energie din acea zonă, eliminăm blocajele fizice și energetice. Oricum, lucrând pe principalele vase de sânge (artera aortă, vena cavă și pe arterele iliace, femorale și toate arterele și venele de la și către organele sexuale) se îmbunătățește automat sănătatea acestei zone.Mai am o veste bună pentru cititoare: o mulțime de manevre din Chi Nei Tsang le pot învăța și ele și le pot face de câte ori au timp, nedepinzând astfel de vreun terapeut.
6. De câte ședințe este nevoie?
- Pentru că mintea are nevoie de cuantificare, îi dăm și ei ce ne cere și zicem că e nevoie de minim 5 ședințe ca să ai parte de o schimbare, deși am multe cliente care se simt bine din cursul primei ședințe.Ca în orice terapie, ai nevoie de câte ședințe ai nevoie.Dar, așa cum am spus mai devreme, poți învăța o serie de tehnici și să le faci singur/ă și atunci te poți baza pe mânuțele proprii pentru cele X ședințe de care ai nevoie ca să îți ameliorezi sănătatea.
7. Cum are loc? Cum venim îmbrăcați? Cât costă?
- Când ajungi la cabinet, te schimbi în haine lejere și te întinzi pe patul de masaj. Nu trebuie să te dezbraci pentru că terapia se face în primul rând pe abdomen. Apoi ești relaxat prin câteva manevre de legănare care îți liniștesc sistemul nervos și începi să simţi cum terapeutul Chi Nei Tsang te masează uşor pe zona din jurul ombilicului.
Pe măsură ce te destinzi, simţi cum terapeutul îţi relaxează zona intestinelor, apoi trece la lucru pe organele interne pe care ţi le masează cu apăsări uşoare, vibraţii sau mişcări de spiralare. Vei experimenta tehnici de detoxifiere a pielii, a intestinelor, a diafragmei și, de la o terapie la alta, îți vor fi relaxate, detoxificate și energizate organele interne principale, prin tehnici specifice fiecăruia.
Costul ședințelor depinde de terapeut, de la 120 la 200 de lei sau cât crede de cuviință fiecare să-și evalueze tratamentul. Costul terapiei cu mine e pus aici, dacă te bate gândul să te lași pe mânuțele mele: http://simplitao.ro/masaj-terapeutic-chi-nei-tsang/
8. Ce rezultate ai avut tu cu clientii tai?
- Am avut rezultate frumoase chiar după câteva ședințe, de la reglarea problemelor de digestie și balonare, de menstruație, inclusiv reînceperea ei la doamnele aflate la menopauză, de stres, dureri de spate (prin lucrul pe mușchii psoas), am ajutat la eliberarea de probleme emoționale, de dificultăți de respirație, de dureri în zona toracică (presupuse probleme cu inima, dar care s-au rezolvat prin masaj pe coaste și intercostal). Iar lista poate continua.
9. Dacă vrem să trecem din postura de beneficiar de CNT în cea de terapeut, ce facem? Câte niveluri sunt? Se fac astfel de cursuri la noi?
- Ei bine, românii au noroc, pentru că nu mai trebuie să meargă până în Thailanda (sau în alte țări) unde se predă Chi Nei Tsang. Din 2014 o aducem la noi pe Jutta Kellenberger, instructor senior de practici chinezești, terapeut și lider al ramurii de Chi Nei Tsang din sistemul Universal Healing Tao.Am organizat nivelul 1 în trei ani consecutivi, anul acesta am încheiat nivelul 2, peste un an – octombrie 2018 - vom organiza nivelul 3 (Tok Sen).Vestea bună e că reluăm și nivelul 1, tot la anul, în primăvară (31 martie – 3 aprilie 2018). Va fi un curs intensiv, așa cum ne-a obișnuit Jutta, la care vom lucra foarte mult practic, cu partener. Cei care au facut nivelul 1 și au adunat studiile de caz necesare se pot certifica tot în cadrul acestui curs.
10. Unde te găsim să facem CNT cu tine?
- Cel mai simplu e să ma suni direct la 0720-029877 ca să-ți spun ce poate face terapia CNT pentru tine și să stabilim o primă ședință. Apoi, mă găsești și la miruna@simplitao.ro și pe site-ul nostru www.simplitao.ro unde am o mulțime de resurse despre CNT și nu numai.
Mulțumesc mult, Gabi, pentru interviul pe care mi l-ai luat!"
Ca feedback personal, eu am fost pana acum la trei sedinte si intentionez sa mai merg!