RO Flag
Rou
Blog

Oameni

Despre Constelații ...

November 9, 2021

If you look deeply into the palm of your hand, you will see your parents and all generations of your ancestors. All of them are alive in this moment. Each is present in your body. You are the continuation of each of these people.

Thich Nhat Hanh

Nu vă voi vorbi despre Mercur retrograd, Pluto, Venus sau constelația Orion, ci un pic despre metoda constelațiilor în lucrul cu noi și pentru binele nostru.

Cred în beneficiile aduse de constelații, în primul rând, pentru că le-am testat.

Prima interacțiune am avut-o în cursul perioadei de recuperare care a urmat unei intervenții chirurgicale dificile (din iarna anului 2014). Astfel, am cunoscut-o pe Maria Magdalena Macarenco, un psiholog special grație căruia am experimentat puterea din Metoda Constelatiei Intentiei.

Pentru a descrie această abordare aleg chiar cuvintele Mariei:

Metoda Constelatiei Intentiei reprezintă o intervenție terapeutică foarte eficientă și profundă, care oferă acces la aspecte mai puțin conștiente ale psihicului nostru, permițând astfel integrarea amintirilor traumatice care stau la baza dificultăților din viața noastră. Metoda este dezvoltată de prof. Franz Ruppert și ne ajută, prin intermediul reprezentanților, să vedem mai clar conflictele noastre interioare sau interpersonale pentru a le putea înțelege și integra.

Cum se lucrează: clientul este întrebat care este intenția sa în acel moment, obiectivul său, ce ar dori să schimbe ori la ce aspect din viața sa dorește să se uite. Intenția poate fi exprimată printr-o propoziție, poate fi un singur cuvânt, poate fi un desen sau o întrebare. Când intenția este clară, clientului i se cere să o scrie sau să o deseneze pe un flip-chart sau tablă. Astfel el poate să reflecteze înca o dată asupra propriei intenții în timp ce o scrie, și dacă este necesar, să o modifice. Cuvintele alese în intenție au un înțeles adânc și foarte specific, au rădăcini profunde în autobiografia persoanei care dorește să lucreze. Clientul selectează un prim cuvânt din propoziție și roagă o persoană din grupul de suport să intre în rezonanță cu acel cuvant. Procesul continuă până când fiecare cuvânt din Intenție este reprezentat de câte o persoană din grup. Experiențele ‘reprezentanților’, odată plasați, oferă informații relevante pentru client în legătură cu situația sa.

Cu siguranță, persoanele care urmăresc ceea ce scriu, știu că de câtva timp am adăugat în portofoliul abilităților personale ceea ce se numește Solution Focused Coaching. Așa am aflat și despre Solution Focused Constellations, iar miercurea trecută, am ajuns să le și experimentez în spațiul protector, hrănitor "creat" de Petra Muller-Demary.

Mai jos, vă las scurta explicație a acestui tip de constelații (preluată de pe site-ul Solutions Surfers România):

Este un proces intuitiv în care transformăm imaginea "interioară" pe care o avem asupra unei probleme într-o descriere spațială. Într-o conversație preliminară de tip Solution Focused, facilitatorul și clientul definesc ce aspecte ale situației clientului sunt esențiale pentru atingerea obiectivului dorit. Ca pas următor, clientul alege membrii din cadrul grupului de lucru care să reprezinte elemente, persoane sau funcții relevante din viața personală și le oferă un loc specific în cameră, în raport cu ceilalți reprezentanți. Acești reprezentanți, care știu foarte puțin spre deloc despre detaliile problemei, experimentează reacții și sentimente care seamănă puternic cu reacțiile și sentimentele persoanelor sau elementelor reale pe care li se cere să le reprezinte. Această capacitate uimitoare de „reprezentare a percepției” ajută la găsirea de soluții noi și la inițierea unei schimbări în direcția dorită.

Pentru a înțelege, a simți ceea ce se întâmplă într-un astfel de spațiu, cel mai bine este să testați participând (chiar și ca simplu observator) la o constelație.

Cât despre mine, vreau să învăț tainele acestei abordări pentru a putea facilita, la rândul meu, astfel de experiențe vindecătoare.

Wholeness is not achieved by cutting off a portion of one's being, but by integration of the contraries.

Carl Jung
subscribe to my newsletter

A letter from me will show up in your inbox, with life and business insights, my latest articles and more. Stay courageous, authentic and kind.

Your successfully subscribed! Please confirm this process from your email address.
Oops! Something went wrong while submitting the form.