RO Flag
Rou
Blog

Oameni

" ... există în interiorul meu o curiozitate genuină ..."

April 29, 2022

„VIATA ÎȚI DESCHIDE OPORTUNITĂȚI ȘI TU ORI LE VEI LUA SAU…VEI RĂMÂNE SPERIAT IN A PROFITA DE ELE.”

Jim Carrey

Interacțiunile cu oameni curajoși, autentici, buni mă vitaminizează și îmi hrănesc creativitatea, curiozitatea, jucăușenia!

Dacă conjunctura ar fi fost diferită, interviul de mai jos s-ar fi desfășurat "pe viu", în studio, și nu pe pagina blogului. Dar, tocmai datorita acestei crize am ajuns să aflu despre Microgreens Romania (și din postura de consumator) și omul care face posibil acest business sănătos (la propriu și la figurat): Cristian Tudor.

1. Care sunt trei momente importante din viața ta la care te-ai opri pentru a ne spune cine ești?

Cred că primul moment a fost când am descoperit microplantele - așa numitele microgreens, mini-verdețuri. A avut valoarea unei revelații, am știut imediat că asta îmi doresc să fac: să cultiv și să răspândesc în România acest tip de plante. Apropo, nu e nimic misterios legat de microplante, sunt pur și simplu legume sau verdețuri foarte tinere, crescute până la dimensiunile de 10 - 20 cm, în funcție de specie, care se mănâncă ca atare. Sunt arătoase, sunt gustoase și nutritive și sunt o sursă importantă de nutrienți, care poate fi obținută printr-o agricultură social responsabilă, care protejează resursele planetei, în acest caz cea mai importantă fiind apa.

Al doilea moment a fost când mi-am dat seama că trebuie să devin antreprenor dacă vreau să îmi văd visul realizat. Nu avea să vină nimeni să îmi pună în brațe mijloacele de producție sau clienții pentru microplante. Am reconfigurat solarul părinților, am luat câteva împrumuturi de nevoi personale, am investit banii și, cu primele recolte, am început să vizitez restaurantele de top românești. Am fost întâmpinat cu surprindere, dar și cu bucurie de mulți Chefs, care până în acel moment importau microgreens. Așa a început afacerea numită Microgreens România.

Al treilea moment important este probabil investiția majoră pe care am făcut-o în 3 sere moderne, cu mese de cultură irigabile, cu încălzire automatizată - în fine, cu toată tehnologia necesară unei agriculturi cu adevărat sustenabile. Mai degrabă a fost o perioadă de câteva luni decât un moment, dar a marcat trecerea Microgreens România în rândul afacerilor românești cu expunere și distribuție națională. Am extins colaborarea cu lanțurile de distribuție IKA, atât cash & carry cât și retail, eram deja în prima ligă a businessului românesc.

2. Ce te-a determinat să ajungi unde ești acum?

Mulți oameni sunt în postura nefericită de a face o activitate oarecare pentru a-și asigura traiul zilnic, poate chiar bunăstarea materială. Eu am avut marele noroc de a face exact ce îmi place. Mă pasionează, este captivant, uneori chiar palpitant - pur și simplu nu simt că munca ar putea fi o activitate istovitoare. Performanța a venit de la sine, așa cum ar apărea la un jucător de tenis îndrăgostit de sportul pe care îl practică. Este și multă muncă la mijloc, dar înainte de orice este pasiune.

3. Care consideri că sunt cele mai importante realizări din viața ta de până acum?

Cea mai importantă realizare este faptul că am ajuns într-o poziție în care pot contribui la acțiuni și activități care pot genera o viață mai bună și mai sănătoasă pentru un mare număr de oameni. Microplantele sunt o hrană a viitorului, nu este nici o exagerare, impactul lor în asigurarea substanțelor nutritive pentru o populație mondială în creștere accelerată a fost deja studiat de mai multe instituții europene și mondiale care se ocupă de acest subiect.

4. Care sunt provocările vieții de antreprenor, în general? Și pentru Microgreens România, în special?

Ca să folosesc un proverb, cred că principala provocare a oricărui antreprenor este că „socoteala din târg nu se potrivește cu cea de acasă”. Piața evoluează rapid, preferințele se schimbă, trebuie să inovezi în permanență și să te adaptezi la realitate. În afaceri nu poți să o iei decât în sus sau în jos, nu poți să stai pe loc. Stagnarea și autosuficiența duc în cele din urmă la declin. Noi am venit în permanență cu produse noi, cu tehnologii noi.
Cea mai importantă inovație a noastră este tehnologia de cultură hidroponică pe verticală, utilizabilă indoor. Numele de cod al tehnologiei este Microsera. Echipamentele din această gama permit cultivarea tot timpul anului a numeroase plante care altfel trebuiau importate în sezonul rece - busuiocul, coriandrul etc. Iar frumusețea este că echipamentele sunt instalate chiar în magazinele care vând produsul. Avem instalate microsere la Metro și la Selgros, urmează Kaufland. Consumatorii au produse proaspete cu un minim de logistică. Acesta este încă un exemplu de agricultură sustenabilă.

Pentru Microgreens România cred că provocarea majoră este comunicarea cu un public larg. Avem produse fresh care sunt și sănătoase și gustoase, dar consumatorii trebuie să afle acest lucru. Pentru a păstra maximum de nutrienți, noi livram microplantele vii, netăiate, în ghivecelul în care au crescut. Acest lucru, uneori, confuzează clientul neavizat, care le confundă cu răsadurile. Microplantele trebuie consumate ca atare, sunt mai degrabă în aceeași categorie cu salatele. Și se păstrează în frigider, asemenea multor alimente. Trebuie să depășim acest impediment și să comunicăm mesajul corect unui număr semnificativ de oameni, fără a avea la dispoziție bugetul necesar unei campanii publicitare în main-stream media. Aceasta chiar este o provocare majoră.

5. Cum definești curajul?

Curajul adevărat presupune dominarea și învingerea fricii. În cazul celor mai mulți dintre noi, principala frică este cea de necunoscut. Orice noutate ni se pare riscantă. Și mulți aleg confortul lucrurilor deja știute, chiar dacă asta înseamnă că stagnează. Pentru mine curajul are semnificația explorării. Evaluezi corect riscurile, te  pregătești cât de bine poți, apoi te avânți în necunoscut.

6. Trăim vremuri interesante, provocatoare; la ce resurse interioare apelezi pentru a-ți menține starea de bine?

Cred că există în interiorul meu o curiozitate genuină, un neastâmpăr care mă aprovizionează constant cu energie. Noul, căutarea sau imaginarea lui, îmi susțin starea de bine.

7. Dacă ar fi să privești Viața ca pe o călătorie, unde crezi că te afli, acum, pe acest drum?

Îmi privesc viața mai degrabă ca pe o expediție în ape necunoscute, cu aventuri, cu primejdii, cu înfruntări și cu realizări, cu momente de speranță și momente de îngrijorare. Dacă este să mă raportez la viața marelui explorator Magellan, cred că mă simt ca atunci când navigatorul portughez a descoperit strâmtoarea care îi poartă nume și care deschidea drumul spre Pacific. Înconjurul lumii devenea în acel moment posibil.
Și eu simt că în acest moment totul este posibil. Mai sunt multe de făcut și este un drum lung în față. Dar, obstacolele cele mai mari sunt deja în spate.

8. O întrebare pe care ai fi dorit să o primești în interviurile de până acum, dar nu s-a întâmplat?

Mi-aș dori să fiu întrebat despre inițiativele CSR în care suntem implicați, despre activitatea dedicată comunității pe care o desfășuram de ani buni deja. În prim plan sunt inițiative adaptate situației extraordinare actuale.
Suntem implicați în proiectul #dinGRIJĂ alături de Carrefour România și de Gault&Millau România - un proiect în care peste 20 de restaurante gătesc mâncare pentru Spitalul Colentina. Alături de Carrefour, noi asigurăm alimentele folosite de bucătarii voluntari.
Susținem campania „Salvează-i pe salvatori” desfășurată de cluburile Rotary din București, care va avea o contribuție importantă la aprovizionarea personalului medical cu echipamente medicale, echipamente de protecție, substanțe dezinfectante medicale și teste diagnostic.
Sprijinim de ani buni instituții private și publice care se ocupă de educația gastronomică și de formarea bucătarilor profesioniști, printr-un program de furnizare gratuită a produselor cultivate de noi.
Nu în ultimul rând, susținem excelența și prestigiul gastronomiei românești în lume. Am fost parteneri oficiali ai echipelor românești care au participat la Olimpiada Culinară internațională de la Stuttgart - IKA 2020. Atât echipele noastre regionale, cât și echipa națională au obținut medalii prestigioase. Am considerat acest proiect atât de important încât am trimis o mașina special la Stuttgart, care să ajungă cu microplante și decoruri culinare proaspete exact în ziua începerii competiției.
Sunt convins că implicarea în eforturile pentru bunăstarea comunității reprezintă cheia pentru o dezvoltare durabilă, care avantajează societatea în ansamblul ei.

Mulțumesc, Cristian pentru timpul oferit răspunzându-mi la întrebări și baftă în continuare în expediția asta frumoasă, numită VIAȚĂ!

Pe voi, cei care alegeți să citiți ceea ce scriu, povestesc, vă invit să vă gândiți la cel puțin CEVA pe care vi l-a oferit criza asta ...

subscribe to my newsletter

A letter from me will show up in your inbox, with life and business insights, my latest articles and more. Stay courageous, authentic and kind.

Your successfully subscribed! Please confirm this process from your email address.
Oops! Something went wrong while submitting the form.