RO Flag
Rou
Blog

Oameni

Printre Teenpreneuri

November 9, 2021

“Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn.”

Dupa multi ani petrecuti prin corporatii, de catva timp, am ales calea antreprenoriatului; am inceput cu antreprenoriatul de natura sociala, iar acum "imi croiesc" drumul si ca freelancer pe piata de training, consultanta, organizare de evenimente.

La inceputul acestui an, mai exact pe 8 Ianuarie, cautand programe dedicate antreprenorilor, am dat peste ... MadeByTeens!

Mi-am zis atunci: "Oau, in Romania au aparut clase de antreprenoriat pentru adolescenti!" Daca ar fi dupa mine, in programa scolara as introduce chiar de astazi: retorica, meditatia, lectiile de antreprenoriat, scrierea creativa ...

Pornind de la misiunea "InTeensWeTrust", cei de la Made By Teens isi doresc sa capitalizeze potentialul, creativitatea, pasiunile adolescentilor, oferindu-le acces la "instrumente profesionale accesibile, concrete, tangibile, practice pentru a-si exprima propria identitate si a contribui la o ALTFEL de societate."

Mie acest obiectiv mi se pare extraordinar, cu atat mai mult cu cat societatea actuala este intr-o continua schimbare si, cat de curand, numarul de antreprenori, freelanceri, startuperi, va creste ajungand, poate, chiar sa il depaseasca pe cel al locurilor de munca traditionale.

Pentru a raspunde, proactiv, as zice, acestei noi tendinte economico-sociale, echipa Made By Teens a creat un "Incubator de idei si talent", un program structurat in 8 saptamani in care adolescentii deprind, printr-un mix de activitati teoretice si practice: cum sa identifice ideea de business, sa o testeze si sa o transforme intr-un plan de afaceri SMART. In aceasta calatorie, teenpreneurii sunt ghidati de o echipa de mentori si traineri, majoritatea dintre ei antreprenori de succes.

Mai mult, in cadrul fiecarei intalniri saptamanale (care are loc duminica, in intervalul orar 10 - 18), antreprenori cunoscuti vin sa le impartaseasca tinerilor din experientele personale. La o astfel de sesiune duminicala mi s-a oferit si mie oportunitatea de a participa; asa incat pentru 2 ore i-am "surprins" pe teenpreneuri in actiune :).

A fost duminica in care li s-a aratat cum sa isi pozitioneze afacerea in sapte pasi. Cei 20 de tineri, impartiti in 5 echipe, au invatat despre segmentarea pietei, strategii de diferentiere, definirea celor 4P, notiuni despre care eu am aflat abia in timpul anului intai de facultate ...

Pentru a aprofunda cunostintele dobandite in fiecare duminica si a le corela cu practica, in decursul saptamanii, adolescentii au intalniri, fizice sau virtuale, cu mentorii alocati. Iar la finalul celor 8 saptamani, in cadrul unui concurs, cea mai buna idee de business va fi premiata de catre un juriu profesionist.

Nu stiu ce parere aveti voie despre un asemenea program, dar eu il consider ca fiind esential in "hranirea" noului tip de mentalitate din ce in ce mai bine conturat in cadrul economiei mondiale actuale: "Entrepreneurial Mindset".

Felicitari Diana, Magda, Liudmila, Anca, Gabi, Codrin pentru ceea ce faceti!

subscribe to my newsletter

A letter from me will show up in your inbox, with life and business insights, my latest articles and more. Stay courageous, authentic and kind.

Your successfully subscribed! Please confirm this process from your email address.
Oops! Something went wrong while submitting the form.