RO Flag
Rou
Blog

Proiecte

Oameni

Radu Pasca: "...in vremuri cu provocari ies la suprafata caractere, noi oportunitati..."

December 16, 2021

Haideți să fim mai buni, mai înțelepți, mai bine informați, să nu răspândim vești negative, avem ocazia să apreciem ce suntem și ce avem. În puține cuvinte, viața e frumoasă!

Citatul de mai sus ii apartine lui Radu Pasca, un om luminos despre care am aflat prin intermediul surorii mele, Mihaela. Radu face parte din categoria oamenilor trecuti prin viata de la care ai ce să inveti si de aceea m-am gandit ca ar fi interesant sa-l iau la intrebari :)).

Iata ce si cum a raspuns. Sper sa va inspire si sa va vitaminizeze!

  1. Care sunt trei momente importante din viața ta la care te-ai opri pentru a ne spune cine ești?

Un moment important pentru mine, a fost decizia de a imigra din dorinta de a ma cunoaste mai bine, ma simteam in tara, cumva, limitat, pe vremea aceea eram angajat si nu imi mai doream acest statut. Eram intrigat sa ii vad pe cei care veneau din strainatate, acasa, de sarbatori, cu masini luxoase, cu haine de marca si cheltuiau cu usurinta mii de euro in cluburi. Am simtit nevoia de a explora locatii, tari si culturi diferite si sa construiesc o versiune mai buna a mea. Sa inteleg cum functioneaza lucrurile, in tari considerate avansate, gen Marea Britanie.

Un al doilea moment a fost intoarcerea acasa, in orasul natal, dupa 3 de pribegie consideram ca eram pregatit sa ma intorc in Romania. De atunci savurez fiecare moment petrecut in tara, am inceput s-o vad cu alti ochi. Am inteles datorita experientei acumulate ca ORICE este posibil ! Daca…si intervine de fiecare data, daca iti cunosti abilitatile, ai o motivatie, un scop si ai rabdare sa ajungi acolo. Am gresit mult, dar m-am studiat si prin suferinta, usor, in timp, am evoluat.

Un alt moment a fost  atunci cand am aflat ca voi deveni tata! Am devenit mult mai asumat si responsabil, era momentul in care nu am mai trait doar pentru mine. De adolescent mi-am dorit sa am copii, dar numai la 30 s-a intamplat miracolul ! 

2. Ce te-a determinat să ajungi unde ești acum? Si De ce imobiliare?

Unde sunt acum este inca o faza intermediara pentru a ma ajuta sa evoluez. Este pretul pe care sunt dispus sa-l platesc pentru a construi ceea ce imi doresc cu adevarat.

De ce in imobiliare? Pentru ca este domeniul in care am simtit ca pot sa aduc valoare adaugata datorita a ceea ce reprezint ca individ. Toata experienta de viata, toate locurile de munca, toate eforturile in antreprenoriat m-au ghidat catre ceea ce fac astazi. Sunt fericit aici.

3. Care consideri că sunt cele mai importante realizări din viața ta de până acum? 

Faptul ca am o familie frumoasa si am sustinerea lor neconditionata este cea mai mare realizare. 

Relatiile pe care le-am dezvoltat cu oameni de exceptie este o alta mare realizare. Faptul ca azi am niste parteneri care ma pun in valoare din nou , mare lucru! Contribuind si eu la viata celor din viata mea imi da o mare bucurie. Alaturi de oameni de exceptie imi construiesc visul. Sunt un tip norocos si sunt recunoscator pentru asta!

4. Care sunt provocările vieții de antreprenor?

Antreprenorii sunt supusi mai multor provocari, dar intotdeauna pot sa aleaga, sa schimbe ceva, sa ajusteze, sa se consulte, sa se reinventeze daca este cazul. Antreprenorii sunt motorul oricarei economii. Cea mai mare provocare pe care o au antreprenorii este esecul, nu sunt pregatiti pentru el. Consecintele esecului pot sa aduca frustrari mari. Dar, odata antreprenor este greu sa te intorci la statutul de angajat. Am simtit-o pe pielea mea si nu a fost placut. Nu pentru ca imi doream neaparat sa fiu propriul meu sef, dar ca angajat apar frustrarile. O alta provocare a antreprenorilor ar fi asumarea de riscuri. Este obligatoriu sa iti asumi anumite decizii care pot sa te puna in dificultate, dar care te pot ajuta sa evoluezi. Lista poate continua; sunt foarte multe provocari.

5. Cum definești curajul?

Curajul apare cred eu ca un exercitiu al mintii. Depinde foarte mult de niste gesturi reflexe care apar la un moment dat in viata ta si care iti pot marca existenta. Curajul mai apare si cand esti la limita si trebuie sa iei decizia intr-o fractiune de secunda. Mai cred ca adrenalina pe care unii oameni o cauta, ii face sa fie curajosi. Cred ca acei oameni care fac lucruri uimitoare sunt ingeri aflati in locul potrivit la momentul potrivit. Fiecare decizie , fiecare DA sau NU, este un act de curaj. Trebuie evaluat dozajul :)).

6. Trăim vremuri interesante, provocatoare; la ce resurse interioare apelezi pentru a-ți menține starea de bine?

Iubesc aceste vremuri, in vremuri cu provocari ies la suprafata caractere, noi oportunitati, vizionarii. Atunci cand este greu vezi mult mai clar cine este aproape de tine, cine crede in tine ca om si in viziunea ta si iti acorda sustinerea de care ai nevoie sa reusesti in proiectele tale! Ma consider extrem de norocos sa fac parte dintre antreprenorii acestor vremuri. 

7. Daca ar fi să privești Viața ca pe o călătorie, unde crezi că te afli, acum, pe acest drum?

Perioada de acum este cea mai frumoasa perioada din viata mea! Nu pentru ca sunt cu mai multi bani in cont, ci pentru ca azi savurez fiecare experienta care m-a ajutat sa constientizez ca nimic nu a fost intamplator in parcursul de pana acum. Fiecare incercare a avut rolul ei, atat pe plan personal cat si in afaceri. Muncind de la 14 ani am avut multe experiente din care am invatat, important este sa te analizezi si sa vezi ce puteai face mai bine.

Atata timp cat ai un scop clar si actionezi in fiecare zi pentru a-l atinge, cu siguranta fiecare din noi va ajunge la destinatie. 

8. O întrebare pe care ai fi dorit să o primești în interviurile de până acum, dar nu s-a întâmplat? 

Cred ca ar fi: Ce ai invatat din afacerile tale si le recomanzi si altor antreprenori? 

Niciodata sa nu se multumesca cu putin, asa cum iti setezi obiectivul pe masura vor fi si rezultatele. 

Sa nu renunte la visul lor, pentru ca vor fi frustrati tot restul vietii. Parcursul catre atingerea obiectivului este foarte palpitant si plin de invataturi. Atat pe plan personal, cat si profesional sa fii antreprenor inseamna evolutie. 

Sa fie in permanenta creativi! Sa se comporte cu cei din firma lor ca si cu niste parteneri, pentru una din motivatii vine din umanitate, doar pe urma vine partea financiara. Chiar daca nu toate afacerile vor avea succes un antreprenor nu trebuie sa renunte ! Cred cu tarie ca antreprenorii unei tari sunt motorul care sustine partea economica a unei tari. Cum poti contribui mai bine la o schimbare daca nu inovand si contribuind la o schimbare pozitiva in tara ta? Schimbarea vine de la fiecare dintre noi!

Posibil sa ne mai intalnim cu Radu si cu alte ocazii intrucat amandurora ne place sa facem lucruri frumoase, sa aducem lumina oamenilor din jurul nostru.

subscribe to my newsletter

A letter from me will show up in your inbox, with life and business insights, my latest articles and more. Stay courageous, authentic and kind.

Your successfully subscribed! Please confirm this process from your email address.
Oops! Something went wrong while submitting the form.