RO Flag
Rou
Blog

Proiecte

Și ...maimuța unde este?

January 12, 2022

"It is not enough to be busy ... The question is: what are we busy about?" (Henry David Thoreau)

Timpul reprezintă una dintre cele mai prețioase resurse de care dispunem, de aceea identificarea metodelor care să ne ajute să îl folosim cât mai eficient joacă un rol important, nu doar in plan personal, ci și profesional.

Ați auzit despre metafora "La cine se află maimuța?" :)

Nu? 

Pe scurt, descrie urmatoarea situație.

Într-o dimineață, angajatul John vine la manager și îi spune: "Bună ziua, Domnule Y, avem o problemă ..." Ascultându-l, managerul își dă seama că acea situație are două caracteristici comune cu restul problemelor "ridicate" și de alți salariați, respectiv:

- managerul știe suficient pentru a se implica în rezolvare, dar nu destul încât să ia o decizie pe moment, imediat. 

Prin urmare, îi  răspunde lui John: "Ce bine că mi-ai adus la cunoștință acest lucru! Acum mă grabesc, dar o să mă gândesc la ce mi-ai spus și o sa revin cu o soluție."

Așadar, "maimuța" care, inițial, era pe umerii angajatului a ajuns în "curtea" managerului ... Desigur, nu vor trece prea multe zile, și John va bate din nou la ușa șefului său pentru a-i reaminti de problemă ... "Maimuța" se va plimba de la unul la altul ... Până când? :)

Până în clipa în care,  să presupunem că managerul din exemplul nostru și-ar reaminti că, în urmă cu câtva timp, a participat la un curs de coaching orientat spre identificarea de soluții . Prin urmare, îl va invita pe John în biroul său și folosind întrebări specifice, ascultând cu atenție, va transforma conversația dintr-o discuție focalizată pe problemă într-una orientată spre solutii. 

Se ajunge, astfel, de la întrebarea "unde este maimuța?" la înțelegerea că "maimuța a dispărut". Cum? Simplu! Grație întrebărilor adresate de către manager, angajatul a identificat soluția problemei inițiale.

"We become what we want to be by consistently being what we want to become each day."

subscribe to my newsletter

A letter from me will show up in your inbox, with life and business insights, my latest articles and more. Stay courageous, authentic and kind.

Your successfully subscribed! Please confirm this process from your email address.
Oops! Something went wrong while submitting the form.