RO Flag
Rou
Blog

Oameni

Tu stii care iti este "Elementul"?

November 9, 2021

Desi, titlul va poate duce cu gandul la elemente chimice, despre un cu totul alt fel de element vreau sa va povestesc :). Unul care tine de universul nostru interior si care, cand / daca il gasim, ne transforma vietile intr-un mod benefic, oferindu-ne oportunitati de crestere, expansiune.

La inceputul anului 2015, la recomandarea unui prieten, am citit cartea lui Sir Ken Robinson "Descopera-ti elementul". Imi amintesc ca mi-a placut mult, insa abia acum, recitind-o in limba engleza, am "simtit" ceea ce Sir Ken si-a propus sa ne transmita. Acest "abia acum" are legatura cu momentul din viata in care ma aflu: acea perioada in care pot sa afirm ca eu mi-am descoperit elementul.

Dar, nu imi propun sa transform aceste randuri intr-un monolog, ci mai degraba sa va ofer prilejul unui dialog cu voi inseva / insiva, pornind de la intrebarea din titlu. Pentru a crea un cadru propice acestei interactiuni, va las, aici, cateva dintre cele mai importante idei pe care le-am retinut.

Ce este Elementul?

Este punctul de intalnire dintre aptitudini si pasiune. Oamenii care isi descopera elementul, se simt conectati la ceva esential pentru identitatea, scopul, bunastarea personala.

Care este metoda prin care ne putem descoperi Elementul?

Nu exista o reteta anume, depinde de individualitatea fiecaruia; putem avea mai mult de un element. Pentru a te afla in propriul element, doua conditii se cer a fi implinite: atitudinea si oportunitatea. Secvential, ar fi cam asa: "I get it, I love it, I want it, Where is it?"

Convingeri limitative care pot actiona ca bariere in calea identificarii Elementului

- Intelegerea personala cu privire la capacitatile de care dispunem. Ne nastem cu un potential extraordinar (imaginatie, inteligenta, intuitie, creativitate, etc.), dar folosim doar o parte intrucat, poate, nu avem rabdarea necesara sa ne ascultam si intelegem "puterile" personale.
Prea putine persoane reusesc sa inteleaga conexiunea holistica dintre corp, minte, emotii, sentimente, precum si interdependenta dintre noi toti.
- Exista credinta ca viata are un traseu liniar si ca, inaintarea in varsta determina un declin al potentialului de crestere si schimbare. Aceasta convingere limitativa poate fi intensificata si de cultura in care traim, membrii grupului din care facem parte, si nu in ultimul rand de sistemul de educatie.

Care este varsta perfecta pentru a-ti descoperi Elementul?

Din fericire, se poate intampla oricand, iar exemplele despre care Sir Ken povesteste in carte, sunt multiple, convingatoare, "energizante". Vorbele Sophiei Loren, citata de autor, sunt tare expresive!
"Exista o fantana a tineretii: este cea data de mintea ta, talentele tale, creativitatea pe care o manifesti in propria viata si in vietile celor dragi tie. Cand inveti sa accesezi acest izvor, cu adevarat vei putea spune ca ti-ai depasit varsta."

https://www.youtube.com/watch?v=FLbXrNGVXfE

subscribe to my newsletter

A letter from me will show up in your inbox, with life and business insights, my latest articles and more. Stay courageous, authentic and kind.

Your successfully subscribed! Please confirm this process from your email address.
Oops! Something went wrong while submitting the form.